
draagmaar, Maaike Bouwman, draagmaar, draag maar, cadeaubon, handen vrij, draagdoek, doeken, consult, duo-consult, kind dragen, draagpop, draagtechnieken, lichamelijke ontwikkeling, emotionele ontwikkeling, reflux, spugen, darmkrampjes, huilen, ruimte en flexibiliteit, contact met je kind, geborgen, veilig, ontspannen, troost, binnenwereld, buitenwereld, praktisch, moeilijke slapers, draagconsult, orienterend consult, draagmaar consult, opfris consult, groepsconsult, zwangerschap, rekbare doek, rekbare draagdoek, tricot doek, geweven doek, geweven draagdoek, kersverse ouders, kraamcadeau, ergonomisch voorgevormde drager, voorgevormde ergonomische drager, ergonomische drager, ergonomisch dragen, waarom dragen, voordelen dragen, babyshower, mini-workshop, buikdragen, rugdragen, Huilbaby, Hoe kun je kindje troosten, ringsling, kindje dragen, opfrissen en uitbreiden , veilig dragen, draaginfo, nut en gemak van dragen, fysiek, lichaamsbouw, pasgeboren baby, kikkerhouding, spreidhurkhouding, M-positie, heupjes, ruggenwervel, C-vorm, S-vorm, pasgeborene, Moro-reflex, als een aapje vastgrijpen, evenwichtsorgaan gestimuleerd, dragen in de draagdoek, zwaartekracht, lichaamsbewustzijn opbouwen, huid op huid contact, huidhonger, borstvoeding, rechtop gedragen, fysiek, sociaal emotioneel, buik moeder, harde geluiden gedempter, referentiekader, hartslag, polshoogte, goede hechting, andere omstandigheden, spreidmiddel, ziekte, afwijking, rugklachten, rolstoel, contact, gespecialiseerd, heupdysplasie, spreidbroek, ziekenhuis, draagloonsulent, draagconsult, gipskamer, gewenste houding, pavlik bandage, dragend, je handen vrij, je kindje dichtbij, dragers, draagbaar.nl, doeken, mei-tai, torso drager, soft structured carrier, natuurlijke houding, geschikt, beentjes, billen, knietjes, knieholte, ruggetje bol, beentjes bungelen, hard rugpand, doek aanspannen, banden uitspreiden, vanaf de geboorte, meegroeien, draagkrachtigheid, opbouwen, heupdragen, talloze doeken, amsterdam, verschillende materialen, stug, niet rekbaar, soepel en zacht, katoenen doeken, babyinsert, peutertijd, linnen doeken, tricot draagdoeken, kliksysteem, klittenband, rugbanden, lichaamsbouw, lengte, schouder, aziatische drager, stevig pand, tors, romp, rugklachten, schouderklachten, lekker luchtig in de zomer, moeder, gecertificeerd draagconsulent, speciaal onderwijs, motiveren, enthousiasmeren, makkelijker hechten, zelfverzekerde mensen, draagvragen, maaikespecifieke vraag, amsterdam oost, oppassen
Waarom dragen?
In ons straatbeeld is dragen eerder uitzondering dan regel, maar dat begint langzaam te veranderen. Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en het gemak van het dragen van hun kind.
Dragen heeft veel voordelen. Kortgezegd is het goed voor de lichamelijke en emotionele ontwikkeling van kinderen. Voor ouders betekent dragen meer ruimte en flexibiliteit, terwijl je tegelijkertijd contact houdt met - en zicht hebt op - je kindje.
Praktisch
Als je baby net is geboren wil je je kindje dicht bij je houden, veilig en warm. Je merkt vast al snel dat je kind in jouw armen sneller kalmeert, goed op temperatuur blijft, rustiger is en het diepst slaapt. Ontzettend fijn voor jullie allebei, maar erg onhandig als je ook nog wilt koken, een mailtje wilt versturen of een lamp moet verwisselen. Gelukkig is er de draagdoek! In vele varianten en met zo mogelijk nog meer mogelijkheden, om te zorgen dat je kind en jij toch dicht bij elkaar kunnen blijven.


Dragen is van alle tijden, plaatsen en culturen en al kan de manier van dragen verschillen, de reden is overal gelijk: je kind dichtbij en je handen vrij.
Sociaal emotioneel
Vanuit de draagdoek kan je kindje langzaamaan kennis maken met de wereld om hem heen; die - na de veilige periode in de buik van de moeder - wel heel erg groot is.
Voordelen
• In de draagdoek komen harde geluiden net iets gedempter binnen, bovendien kan je kindje direct zien hoe jij als ouder reageert; jij bent het referentiekader. Je kindje kan ervoor kiezen om weg te kruipen tegen jou aan en naar jouw hartslag te luisteren. Of om juist met zijn koppie uit de doek te piepen en poolshoogte te nemen.
• De behoefte van je kindje aan lichaamscontact met jou wordt door dragen in de doek bevredigd.
• Je kindje voelt zich geborgen, veilig en kan ontspannen, wat een goede hechting bevordert.
©2023 draagmaar
All rights reserved
Webdesign by
Fysiek
De lichaamsbouw van een pasgeboren baby is van nature gemaakt om te dragen; wanneer jij je kind optilt, spreidt en heft het z'n beentjes automatisch tot een soort kikkerhouding ter voorbereiding om gedragen te worden. Deze kikkerhouding neemt je kindje ook aan wanneer het bij jou in de draagdoek komt. De heupjes hebben nog niet hun uiteindelijke vorm aangenomen en worden door de draagdoek in de juiste positie gehouden, om zich verder goed te kunnen ontwikkelen. Daarnaast is de ruggenwervel van een baby nog bol, een C-vorm. Pas na enige tijd verandert dit in de S-vorm, zoals volwassenen. In een draagdoek of ergonomische drager wordt deze C-vorm goed ondersteund.
De natuurlijke, lichamelijke schrikreactie van een baby is het automatisch spreiden van de armen en benen om die vervolgens meteen weer te sluiten: de Moro-reflex. De functie hiervan is om zich 'als een aapje' vast te klemmen aan de moeder, om gedragen te worden. Dit wordt nog eens vergemakkelijkt doordat de handen en voeten van een pasgeborene naar elkaar toe zijn gericht. Zo kan een kindje zijn drager gemakkelijk vastgrijpen.
Voordelen
• Het evenwichtsorgaan van jonge kinderen wordt gestimuleerd door het dragen in de draagdoek; je kindje beweegt de hele tijd met jou mee en ervaart het gevoel van zwaartekracht. Op deze manier kan het een goed lichaamsbewustzijn opbouwen.
• Door het huid op huid contact wordt de huidhonger van je kindje gestild.
• Dragen kan een stimulans zijn om je borstvoeding in de eerste periode op te gang te brengen.
• Voor kindjes met darmkrampjes of reflux (spugen) kan het heel prettig zijn om rechtop gedragen te worden doordat de zwaartekracht een positief effect kan hebben.
Dragen in andere omstandigheden
• Draagt je kindje een spreidmiddel?
• Heb je een tweeling gekregen en wil je ze graag tegelijk dragen?
• Gaat het dragen door ziekte of afwijking anders dan je verwacht?
• Heb je zelf rugklachten of zit je in een rolstoel?
• Heeft je kind een klompvoetje of draagt het een helmpje?
Neem contact met mij op om te overleggen op welke manier jij het beste kan gaan dragen en of ik bij je zal komen voor een consult of dat ik je doorverwijs naar een collega die gespecialiseerd is in jouw klacht.
Ergonomisch dragen
Mijn dochter kreeg vanwege een milde vorm van heupdysplasie een spreidbroek aangemeten toen ze 3 maanden oud was. Heel vervelend voor haar, maar ik was vooral erg bang dat we haar niet meer zouden kunnen dragen. Al bij het eerste consult in het ziekenhuis stond ik met de doek de verschillende mogelijkheden met de arts en het verplegend personeel in de gipskamer te bespreken. We kwamen erop uit dat ik met enkele aandachtspunten ons meisje gewoon mocht dragen en zelfs: hoe meer hoe beter! Ergonomisch dragen, ondersteunt de gewenste houding van de heupjes. Zo hebben we ook deze periode van 5 maanden in de pavlik-bandage dragend doorgebracht, tot opluchting van ons allemaal.



